L’estiu ja és aqui!

L’estiu ja és aquí i com sempre és una época per disfrutar de la familia, els amics, el sol, la platja, la muntanya i el temps lliure;  però sobretot amb precaució. 

El melanoma és el càncer de pell més agressiu i, tot i que és una malaltia poc freqüent, té una morbiditat i una mortalitat elevades. A Catalunya cada any se’n diagnostiquen uns 772 casos (426 en dones i 346 en homes). Afortunadament, la seva incidència tendeix a estabilitzar-se des de l’any 2000 i es preveu que es mantingui durant els propers cinc anys. A més, la supervivència a cinc anys dels malalts diagnosticats de melanoma entre l’any 2000 i l’any 2004 va ser del 76% en homes i del 89% en dones.

Pel que fa als consells per gaudir del sol i prevenir el càncer de pell, s’apunten un conjunt de recomanacions: 

– Començar a prendre el sol de forma gradual, buscar l’ombra i evitar l’exposició solar entre les 11 i les 16 hores.

– Protegir-se la pell i els ulls. Portar barret, samarreta i ulleres de sol. 

– Aplicar-se un protector solar adequat al tipus de pell una estona abans de l’exposició al sol (entre 20 i 30 minuts). Repetir l’operació cada dues hores, després de banyar-se o si se sua molt. També cal protegir-se els llavis amb filtre solar.

– Extremar les mesures de protecció en el cas dels infants i utilitzar crema solar amb un factor de protecció alt.

– Beure aigua per hidratar-se. 

– Recordar que l’aigua i la sorra reflecteixen la llum solar i n’augmenten la intensitat. A la muntanya, l’altitud i la neu també n’incrementen la intensitat.

– Evitar exposar-se al sol si es pren alguna medicació fotosensible a la llum solar.

 

Bon Estiu!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *